Nákupní taška je zatím prázdná

Je tu prázdno.
V klidu si vyberte.

Jít nakupovat

Červenec 2024

Nový kybernetický zákon NIS2. Dotkne se více než 6000 firem.

S rostoucí digitalizací a závislostí na moderních technologiích je kybernetická bezpečnost klíčovým faktorem pro ochranu firem a organizací před hrozbami, které mohou mít vážné následky. Evropská unie přijala nový zákon, který má za cíl posílit kybernetickou bezpečnost v celé Evropě. Tento zákon je znám jako NIS2.

 

 

Co je NIS2?

NIS2 (Network and Information Security 2) je celoevropská směrnice o kybernetické bezpečnosti, tedy bezpečnosti informačních systémů, počítačových sítí, aplikací, software a informací. Jejím cílem je zvýšení odolnosti organizací proti kybernetickým útokům. Stanovuje povinná opatření ke zvýšení celkové úrovně kybernetické bezpečnosti v organizacích působících v zemích EU. Tyto organizace (subjekty) budou mít za povinnost dodržovat řadu povinností o bezpečnosti svých procesů, vzdělávání pracovníků, bezpečnosti svých systémů, sítí, IT infrastruktury a informací.

 

Kdy vejde v platnost?

NIS2 byla schválena Evropským parlamentem a Radou EU a členské státy EU mají povinnost transponovat tuto směrnici do svých národních právních předpisů do října 2024. To znamená, že firmy a organizace působící v EU budou muset splňovat nové požadavky na kybernetickou bezpečnost nejpozději do tohoto termínu.

 

Co to znamená pro firmy?

Nová směrnice přináší několik klíčových změn a nových požadavků, které budou mít významný dopad na firmy a organizace. Zde jsou některé z nejdůležitějších aspektů, které by firmy měly zvážit:

  • Rozšíření působnosti: NIS2 rozšiřuje působnost na více sektorů a typů subjektů. To znamená, že více firem bude podléhat požadavkům na kybernetickou bezpečnost, včetně malých a středních podniků v kritických odvětvích.
  • Zvýšené požadavky na zabezpečení: Firmy budou muset implementovat robustnější bezpečnostní opatření pro ochranu svých sítí a informačních systémů. To zahrnuje pravidelné hodnocení rizik, zavádění bezpečnostních opatření a školení zaměstnanců.
  • Hlásicí povinnost: Firmy budou muset hlásit kybernetické incidenty do 24 hodin od jejich zjištění příslušným národním orgánům. Tento požadavek má zajistit rychlou reakci na kybernetické hrozby a minimalizovat jejich dopady.
  • Pokuty a sankce: NIS2 zavádí přísnější sankce za nesplnění požadavků na kybernetickou bezpečnost. Firmy mohou čelit značným pokutám, pokud nebudou dodržovat stanovené standardy a postupy.
  • Spolupráce a výměna informací: Směrnice podporuje zvýšenou spolupráci mezi firmami, národními orgány a mezinárodními organizacemi. Firmy budou povzbuzovány k výměně informací o kybernetických hrozbách a osvědčených postupech.

 

Konkrétní požadavky NIS2 shrnuté do deseti bodů:

  • Identifikace dat a závislostí: Vědět, jaká data máte, kde se nacházejí a na jakých dalších aktivech jsou závislá.
  • Hodnocení a řízení rizik: Vědět, jaká jsou vaše slabiny a rizika, a zavést hodnocení a řízení rizik.
  • Zajištění bezpečnosti dat a informací: Zajistit ochranu dat a přístup k nim.
  • Školení zaměstnanců: Vzdělávat zaměstnance v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • Zajištění bezpečnosti IT systémů: Zajistit bezpečnost vašich informačních systémů, aplikací, softwaru, hardwaru a dalšího IT vybavení.
  • Řízení dodavatelů IT služeb: Zvládat nakupované IT služby a jejich dodavatele, včetně cloudových služeb.
  • Ochrana proti útokům: Chránit se proti útokům a umět reagovat na útoky a incidenty.
  • Obnova provozu: Zajistit obnovu provozu a vašich procesů v případě útoku nebo havárie.
  • Zavedení směrnic informační bezpečnosti: Zavést a dodržovat směrnice informační bezpečnosti.
  • Trvalé zlepšování: Zajistit trvalé fungování a zlepšování výše uvedeného.

 

Kdo je za NIS2 odpovědný a co hrozí při nesplnění zákona?

Zákon zavádí přímou odpovědnost statutárních orgánů. Při nesplnění podmínek hrozí pokuta až 10 milionů EUR nebo 2% z ročního obratu.

 

Koho se zákon týká?

Povinnosti vyplývající ze směrnice NIS2 se vztahují na organizace ve veřejném i soukromém sektoru. V České republice se bude NIS2 vztahovat odhadem na 6 000 až 15 000 firem a organizací. Bude se týkat firem poskytujících IT služby a digitální řešení, vyrábějících elektroniku, stroje, potraviny, zdravotnické prostředky a automobily, a středních a velkých firem nad 50 zaměstnanců nebo firem s ročním obratem nad 250 milionů Kč.

 

Jak vám můžeme pomoci?

Jsme schopni s NIS2 pomoci. Provedeme IT audit a zajistíme vše potřebné pro splnění požadavků této směrnice. Naše služby zahrnují hodnocení rizik, školení zaměstnanců, zavádění bezpečnostních opatření a mnoho dalšího. Kontaktujte nás a zajistěte si, že vaše organizace bude připravena na NIS2 a chráněna proti kybernetickým hrozbám.